16 Haziran 2012 Cumartesi

Mehmet Özmerdiven

Merdivenoğlu Mehmet dedem 1898 de adı Suhindol'a çevrilen kasabada Merdivenov olarak doğmuştur . Osmanoğullarının ruslara yenilmesi sırasında Balkanların kuzeyindeki türk nufus savaş , kıyım ve göç nedenleriyle azalmıştır . Eski bulgar kırallıklarına başkentlik eden Veliko Tırnovo bölgesi en tutucu en türk düşmanı bir yerdir ve bu özelliği halen devam etmektedir . Böyle bir yerde ilk öğrenimini zar zor bitirmiş ve her türlü işte çalışmıştır . Bölgenin başlıca geçim kaynağı bağcılık şarapçılıktır . Önemli bir toprak olmayınca devamlılığı olan bir zanaat için bir bulgar ustadan ayakkabı imalat ve tamiratını öğrenmiştir . Hiç türklerin olmadığı yerlerde arnavut ortak ile meyhanecilikte yapmıştır . Politik olarak "bulgar halk çiftçi birliği" yada 1919 - 1923 yılları arasında iktidarda olduğu şekliyle "köylü partisi" aktif üyesiydi . 1922 yılında Hasan Alimanoğlu'nun ortaokul okumuş usta terzi olmuş kızı Nuriye ile 1922 de evlendi . 23 te Osman 25 te Fatma doğdu .  Parti yoksul köylülere toprak dağıtılmasını , vergi ve yargı sistemlerinin gözden geçirilmesini , zorunlu çalışma sistemini getirilmesini ve devletin dış politikasının yeniden düzenlenmesini öngören bir reform programını uygulamaya koydu. Uygulamalarıyla halkın desteğini kazanan parti 1923 seçimlerinde oyların yüzde 52'sini aldı. Ama öteki siyasi grupların ve askeri önderlerin tepkisini çekti. Çiftçi Birliği hükümeti Haziran 1923'teki hükümet darbesiyle yıkıldı, Stamboliyski ile partinin öteki önderleri öldürüldü.
Aile zor geçiniyordu , Mehmet Çiftçi partili olduğu için sürekli tehtidler alıyordu , çok para kazanma umuduyla Amerika Birleşik Devletlerine gitmeye karar verdi . 1928 yılında ailesini amca oğullarına ve kayınpederinin ailesine emanet edip Romanya'ya geçip Bükreş'ten bir gemi ile Amerika'ya doğru yola çıktı . Gemi Akdeniz'i geçtikten sonra Portekize uğradı , burada bir kaç gün kaldıktan sonra New York'a doğru yola çıktı . Gemi New York açıklarında bir ay bekledi ama ne malların ne yolcuların indirebildi . Zor durumdaki kaptan vaziyeti düzeltmek için gemiyi Buenes Aires'e Arjantin'e götürdü .






Karşılıklı gönderilen resimleri astım , dedemin Arjantin'de olabildiğince iyi giyindiğini söyliyebilirim . Arjantin'de Osmanlıdan ayrılmış ülkelerden yada topraklarından göç etmişlerden özellikle ermenilerden yakınlık ve dostluk görmüştür . Bir çok zırai işte ustabaşı olarak çalışsada o yıllarda Arjantin'de en çok ekilen şeker kamışıdır . İşten işe koşsada ancak geri dönecek kadar para biriktirir . 1928 - 1936 yılları arası ekonomik kriz yükselmiş ve devam etmektedir ... 1936 yılında kayınpederi Hasan Alimanoğlu ( 1874-1947 )   oğulları Salim Ziya ( Kendilik ) ve Mümin'in ( Pekgin ) aileleriyle birlikte göç etmek için izin almışlar  ve Türkiye'ye gelmişlerdir . Mehmet dedem bu göç izni ve yolculuğu için geç kalmıştır 1937 yılında Bulgarya'ya döner . Karı koca Türkiye'ye gitme kararı alırlar kızı orta 1 e oğlu orta 2 e başlamıştır . Her şeylerini satıp bir ayakkabı bir elbise dikiş makinası alırlar hiç başka bir şey yanlarına almadan kapalı karanlık bir havada Tunca nehri üzerinden bir kayıkla Edirne'ye geçerler . Zor yaşam başlamıştır ; çocuklar okula  büyükler çalışmıya giderler ; Edirne'de de yaşam koşulları çok ağırdır . Mehmet ayakkabı tamirciliğine , Nuriye pijama gömlek dikimine başlar . Devletin verdiği tarlanın kurak bölümünde üzüm  sulak olan kısmında yonca yetiştirmiye başlarlar . 
Edirne 'de nufus idaresi "oğul" , "oğlu" , "oğulları" eklerinin göç ile gelenlere kullandırtmayınca dedem Özmerdiven soy adını tercih eder .